22.12.16

Werkzaamheden op bouwterrein gerechtsgebouw

Graag informeren wij u over de werkzaamheden aan het koel- en verwarmingssysteem (het WKO/EOW-systeem) die InBalans uitvoert voor de realisatie van het nieuwe gerechtsgebouw.

 

Wat is een WKO-EOW systeem?

Om het gerechtsgebouw op een duurzame manier te koelen en te verwarmen wordt gebruik gemaakt van een gecombineerd grond- (WKO) en oppervlaktewatersysteem (EOW). Deze unieke combinatie van duurzame technieken zorgt voor een enorme milieu- en energiebesparing en CO2-emissiereductie.
De energie wordt opgeslagen in het grondwater. Deze techniek wordt WKO (Warmte-Koude-Opslag) genoemd. Het WKO-systeem verwarmt het gerechtsgebouw in de winter met bewaarde ‘zomerwarmte’ en koelt het in de zomer af met ‘winterkoude’. De totale koeling van het gerechtsgebouw kan onmogelijk allemaal uit de bodem gehaald worden. Daarom wordt het systeem gecombineerd met een EOW-installatie (Energie uit Oppervlakte Water). Dit systeem gebruikt ‘winterkoude’ uit de rivier de Mark om de koude voorraad in de bodem groot genoeg te maken voor het zomerseizoen.  

Welke werkzaamheden worden verricht?

De WKO-bronnen zijn inmiddels op het terrein van het gerechtsgebouw aangebracht. Voor de aanleg van het EOW-systeem worden boringen onder de Belcrumweg verricht. Ook wordt bij de sloepenhaven een doorvoer door de kademuur gemaakt. Daarnaast worden een invoer- en uitstroomleiding aangebracht.

Omgeving

De boringen vinden plaats vanaf het bouwterrein van het gerechtsgebouw. De leidingen worden onder de weg naar de overkant van de Belcrumweg geboord. Hiervoor wordt het voet- en fietspad aan de kant van de Mark voor een week afgesloten. De voetgangers en fietsers worden omgeleid via het voet- en fietspad aan de kant van het bouwterrein van het gerechtsgebouw.
Na afronding van de boorwerkzaamheden vinden er nog afbouwwerkzaamheden plaats in de maand januari.

Wanneer wordt er gewerkt?

InBalans voert de werkzaamheden overdag uit:
- Afsluiting fietspad Belcrumweg (kant de Mark) 9 januari – 13 januari 2017;
- Afbouwwerkzaamheden tot eind januari 2017.
InBalans is nog in afwachting van een vergunning voor enkele, kleine werkzaamheden.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van de omliggende woningen en bedrijven verandert nietdoor de werkzaamheden.

 

Contact

Mocht u vragen hebben met betrekking tot dit project, neem contact op met de gemeente via www.viabreda.nl, twitter @breda, of bel naar 14 076.

  • Contact

  • GGB inBalans DBMO B.V.
    Stationslaan 2 - 4815 GW Breda
    E-mail: info@bredainbalans.nl

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.