23.11.16

Uniek in Breda, 53 ton gaat de lucht in!

Het consortium InBalans bouwt in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf het nieuwe gerechtsgebouw Breda aan de Stationslaan. De ruwbouw van de begane grond, eerste en tweede verdieping is zover klaar, dat InBalans de vakwerkspanten gaat plaatsen van de derde verdieping. Dit is voor het consortium een belangrijke mijlpaal.

 

Het plaatsen van de vakwerkspanten is een precisiewerk

Het hijsen en bevestigen van deze grote staalconstructies staat gepland van donderdag 18 november tot en met woensdag 30 november. In totaal worden 8 vakwerkspanten geplaatst, op de derde verdieping van het gebouw, met een gewicht variërend van 17 tot 53 ton. Het plaatsen van de vakwerkspanten is een precisiewerk. Tijdens het hijsen worden stuurlijnen aangebracht om het spant recht te houden. Het spant wordt over ankers geplaatst en daarna correct afgesteld. Voor deze werkzaamheden is een van de grootste mobiele kranen van Nederland op de bouwplaats aanwezig.

Weersafhankelijk

Volgens planning zou het grootste vakwerkspant, met een gewicht van maar liefst 53 ton, in de ochtend van 22 november worden geplaatst. Hiervoor waren vertegenwoordigers van het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente en de toekomstige gebruikers van het gerechtsgebouw en een groot aantal belangstellenden op de bouwplaats bijeen. Besloten werd vanwege de weersomstandigheden en de daarbij behorende windstoten dat het niet veilig was om dit unieke spant te hijsen. Ondanks deze wijziging werd toch gezamenlijk stilgestaan bij deze mijlpaal met een kleine feestelijke bijeenkomst in de bouwkeet van InBalans.

Rond 15.00 uur werd groen licht gegeven en mocht het spant alsnog omhoog. Het spectaculaire hijsmoment kon ondanks het gewijzigde tijdstip rekenen op de nodige belangstelling.

 

  • Contact

  • GGB inBalans DBMO B.V.
    Stationslaan 2 - 4815 GW Breda
    E-mail: info@bredainbalans.nl

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.