05.11.15

Gerechtsgebouw Breda

Breda krijgt een nieuw gerechtsgebouw dat in 2018 haar deuren zal openen. Middels een DBFMO contract (Design, Build, Finance, Maintain & Operate) is een publiek-private samenwerking (PPS) tussen opdrachtgever het Rijksvastgoedbedrijf en het samenwerkingsverband InBalans gestart om nieuwe huisvesting en facilitaire voorzieningen voor de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming te verwezenlijken.

Ontwerp

Het gerechtsgebouw wordt een aansprekend, eigentijds gebouw. Een samenhangend geheel, bestemd voor drie afzonderlijk herkenbare organisaties. Gezag wekkend, maar tegelijk ook toegankelijk en gelegen in een veilige omgeving. Drie organisaties onder één dak, goed bereikbaar voor de burger en de medewerkers, met uitnodigende faciliteiten zoals spreekkamers, overlegplekken en een koffiecorner. Het delen van een gebouw en faciliteiten zoals de portier, beveiliging, vergaderfaciliteiten en catering levert synergievoordelen op. Om de onafhankelijkheid te waarborgen, zullen de kantoorruimtes van de drie organisaties gescheiden worden ondergebracht. Na een centrale entree met een aantal gezamenlijke faciliteiten hebben de drie organisaties ook ieder hun eigen publieksruimtes.

Verbinding

Het gerechtsgebouw vormt het centrale punt in alle ontwikkelingen ten westen van het NS-station Breda, op de hoek Belcrumweg/Stationslaan. Door haar krachtige en open uitstraling maakt het gebouw de verbinding tussen de bestaande stad en het in ontwikkeling zijnde Stationskwartier. Het gerechtsgebouwpark is een waardevolle aanvulling op het gerechtsgebouw, de buitenruimte en de stad. De totale oppervlakte van het te realiseren gerechtsgebouw bedraagt circa 33.000 m² bruto vloeroppervlakte exclusief een parkeervoorziening en terreininrichting. Er wordt een parkeergarage voorzien van circa 8.000 m².

InBalans

InBalans is een samenwerkingsverband tussen de drie aandeelhoudende partijen Facilicom, Macquarie Capital Group en VolkerWessels. De Architekten Cie. heeft in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter, interieurarchitect Sevil Peach en Karres en Brands Landschapsarchitecten het ontwerp gemaakt. Visser & Smit Bouw zal de realisatie voor haar rekening nemen. Arup, Halmos en HOMIJ Technische Installaties zijn verantwoordelijk voor het installatietechnische ontwerp en de realisatie hiervan. Facilicom Bedrijfsdiensten zal gedurende de 30 jaar ín de facilitaire dienstverlening voorzien.

Contractvorm & opdrachtgever

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft InBalans de opdracht gegeven, middels een DBFMO-contract. InBalans is 30 jaar verantwoordelijk voor het ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van het nieuwe gebouw, alsook de facilitaire dienstverlening. Binnen deze contractvorm is het van belang dat intensief wordt samengewerkt tussen de verschillende disciplines (bouwkundig, installatie technisch, exploitatie technisch en proces technisch) en tussen de verschillende fasen (ontwerp, uitvoering, onderhoud en operationeel).

Feiten en cijfers

Plaats: Breda
Status: voorbereiding realisatie
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Contractvorm: DBFMO
Samenwerking: PPS
Architect: Architekten Cie., Architectenbureau Paul de Ruiter
Projectmanagement: VolkerWessels Integraal
Interieurontwerp: Sevil Peach
Stedenbouw en landschap: karres + brands 
Installaties: Arup, Halmos en HOMIJ Technische Installaties
Bouw, beheer en onderhoud: Visser & Smit Bouw
Facilitair: Facilicom
Integraal meerjarig onderhoud bouw en techniek: VolkerWessels Vastgoedbeheer
  • Contact

  • GGB inBalans DBMO B.V.
    Stationslaan 2 - 4815 GW Breda
    E-mail: info@bredainbalans.nl

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.